virike - yllyke - kiihoke - kiihotin - kannustin - heräte - ponnin

< Previous | Next >

n8abx9

Member
German - Germany
Taas monta sanaa, joita on vaikea erotella:
virike - yllyke - kiihoke - kiihotin - kannustin - heräte - ponnin

Voisiko joku selittää, mikä eroja niissä on?
 
  • Maunulan Pappa

    Member
    Finnish
    Tässä minun intuitiivisia ajatuksiani:
    • virike: asia, joka aktivoi ja herättää mielenkiinnon. Luovassa työssä tarvitaan virikkeitä. Kanalassa voi olla virikehäkkejä, joissa on joitakin leluja tms, jotka tekevät kanojen elämästä vähän siedettävämpää.
    • yllyke: kantaverbi yllyttää = kehottaa, rohkaista, neuvoa jne. toista tekemään jotain, mitä tämä ehkä muuten ei uskaltaisi tehdä. Verbiä käytetään varsinkin, jos yllyttäjällä on asiassa oma intressi, jonka hän haluaa ehkä pitää salassa. Työtoverit yllyttivät häntä tekemään pomosta valituksen.
    • kiihoke: kantaverbi kiihottaa = vahvistaa toisen ihmisen tunnereaktiota, varsinkin niin, että hän ei ehkä sitten enää toimi rationaalisesti. Verbiä käytetään varsinkin seksuaalisessa tai poliittisessa yhteydessä. Pornon tarkoitus on kiihottaa. Kansankiihottajat yllyttivät väkijoukkoja kapinaan. Neutraalimpi esimerkki: Uudet keksinnöt kiihottavat mielikuvitustamme.
    • kiihotin: melkein sama asia kuin kiihoke. En osaa selittää eroa, ehkäpä joku muu täydentää.
    • kannustin: kantaverbi kannustaa = saada toinen tekemään jotain käyttämällä positiivisia argumentteja (kehumista, kiittämistä tms.). Palkankorotus on huono kannustin, koska se unohtuu nopeasti.
    • heräte: kantaverbi herättää. Käytetään ainakin tekniikassa tarkoittamaan esim. signaalia, joka käynnistää jonkin toiminnon. Generaattori tarvitsee herätevirtaa. Yleisesti tunnetaan myös heräteostos = ostos, joka on tehty hetken mielijohteesta, impulsiivisesti.
    • ponnin: motiivi. Käytetään mielestäni lähinnä sanonnassa olla pontimena: Tämän teon pontimena on ollut mahdollisuus ansaita paljon rahaa.
     
    Last edited:

    Hakro

    Senior Member
    Finnish - Finland
    Tässä minun intuitiivisia ajatuksiani:
    • kiihoke: kantaverbi kiihottaa = vahvistaa toisen ihmisen tunnereaktiota, varsinkin niin, että hän ei ehkä sitten enää toimi rationaalisesti. Verbiä käytetään varsinkin seksuaalisessa tai poliittisessa yhteydessä. Pornon tarkoitus on kiihottaa. Kansankiihottajat yllyttivät väkijoukkoja kapinaan. Neutraalimpi esimerkki: Uudet keksinnöt kiihottavat mielikuvitustamme.
    • kiihotin: melkein sama asia kuin kiihoke. En osaa selittää eroa, ehkäpä joku muu täydentää.
    Kiihotin on ymmärtääkseni konkreettisempi asia kuin kiihoke, erityisesti jokin laite, joka aiheuttaa kiihotusta. Seksin kiihottamiseen käytetään monenlaisia välineitä ja jopa sähkökäyttöisiä laitteita, kiihottimia.
     
    < Previous | Next >
    Top