treguem, tregueu/traguem, tragueu

< Previous | Next >

wmmoose

Member
English - United States
Hola,

He vist distintes conjugacions de la primera i segona persona del verb treure al subjuntiu en diversos llibres o pàgines web:
tregui, treguis, tregui, treguem/traguem, tregueu/tragueu, treguin.

Quina diferència hi ha entre aquestes formes? Una és més "correcta" que l'altre o és una distinció regional o de freqüència d'ús?
 
  • Xiscomx

    Senior Member
    Español de España y Balear
    Cal recordar que l'infinitiu té dues formes: treure i traure; per tant hi ha un femer de variants per cada temps; just del subjuntiu en conec més de quaranta:

    També cal observar que la 1a i 2a persona del plural del present de subjuntiu (i d'altres) just es conjuguen amb la forma traure:

    (amb color blau les formes emprades a Mallorca)

    singular
    1a: tregui, trèguiga, tregra; traga, tragui, traiga.
    2a: treguis, trèguigues, tregues; traguis, tragues, traigues.
    3a: tregui, trèguiga, trega, tregue, tregues; tragui, traga, trague, traigue.
    plural
    1a: traguem, tragam, traiem, traem, traiguem, traigam, traguéssem.
    2a: tragueu, traigueu, traieu, traeu, traiguen, traguésseu, tragau, traigau, tragueu.
    3a: treguin, trèguiguen, treguen; traguin, traguen, traiguen.
     

    Dymn

    Senior Member
    No sé d'on has tret aquesta conjugació, és sempre traguem, tragueu. Totes les formes del verb treure amb l'arrel àtona s'escriuen amb a. El mateix passa amb el verb néixer (nasquem, nasqueu...). En valencià, totes les formes, fins i tot en posició tònica, d'aquests dos verbs es fan amb a (traure, nàixer...).
     

    kotosquito

    Senior Member
    United States, English
    Cal recordar que l'infinitiu té dues formes: treure i traure; per tant hi ha un femer de variants per cada temps; just del subjuntiu en conec més de quaranta:

    També cal observar que la 1a i 2a persona del plural del present de subjuntiu (i d'altres) just es conjuguen amb la forma traure:

    (amb color blau les formes emprades a Mallorca)

    singular
    1a: tregui, trèguiga, tregra; traga, tragui, traiga.
    2a: treguis, trèguigues, tregues; traguis, tragues, traigues.
    3a: tregui, trèguiga, trega, tregue, tregues; tragui, traga, trague, traigue.
    plural
    1a: traguem, tragam, traiem, traem, traiguem, traigam, traguéssem.
    2a: tragueu, traigueu, traieu, traeu, traiguen, traguésseu, tragau, traigau, tragueu.
    3a: treguin, trèguiguen, treguen; traguin, traguen, traiguen.
    Allucinant! Son alguns d'aquestes conjugacions del passat?--traguésseu, etc.?
     

    Elxenc

    Senior Member
    català/valencià-castellano
    Allucinant! Son alguns d'aquestes conjugacions del passat?--traguésseu, etc.?
    En absolut. En són les formes vives entre gran part dels valencians, que usem trAure. El diccionari normatiu valencià diu:
    imperfet de subjuntiu
    traguera/tragués
    tragueres/traguesses
    traguera/tragués
    traguérem/traguéssem
    traguéreu/traguésseu
    tragueren/traguessen

    Repassant el dicc. Alcover -Moll la forma traguésseu també la dóna per la resta de l'occidental i per al balear
     

    kotosquito

    Senior Member
    United States, English
    En absolut. En són les formes vives entre gran part dels valencians, que usem trAure. El diccionari normatiu valencià diu:
    imperfet de subjuntiu
    traguera/tragués
    tragueres/traguesses
    traguera/tragués
    traguérem/traguéssem
    traguéreu/traguésseu
    tragueren/traguessen

    Repassant el dicc. Alcover -Moll la forma traguésseu també la dóna per la resta de l'occidental i per al balear
    Molt amable. Mil gracies a vostè.

    Doncs "Volia que el meu germà em traguera/tragués al meu abric al estadi de fútbol, perque feia fred."--es correcte?
     

    kotosquito

    Senior Member
    United States, English
    Cal recordar que l'infinitiu té dues formes: treure i traure; per tant hi ha un femer de variants per cada temps; just del subjuntiu en conec més de quaranta:

    També cal observar que la 1a i 2a persona del plural del present de subjuntiu (i d'altres) just es conjuguen amb la forma traure:

    (amb color blau les formes emprades a Mallorca)

    singular
    1a: tregui, trèguiga, tregra; traga, tragui, traiga.
    2a: treguis, trèguigues, tregues; traguis, tragues, traigues.
    3a: tregui, trèguiga, trega, tregue, tregues; tragui, traga, trague, traigue.
    plural
    1a: traguem, tragam, traiem, traem, traiguem, traigam, traguéssem.
    2a: tragueu, traigueu, traieu, traeu, traiguen, traguésseu, tragau, traigau, tragueu.
    3a: treguin, trèguiguen, treguen; traguin, traguen, traiguen.
    ..M'alucinen molt les de trèguiga, etc.
     

    tenienteramires

    Senior Member
    Catalan - Occidental
    La forma original és "traure", "treure" n'és una variant moderna i, en este verb, quan la vocal e és àtona (ço és, no es pronuncia accentuada) s'escriu i es pronuncia amb a: jo trec, nosaltres traiem/traem.
     
    < Previous | Next >
    Top