"teszed az agyad"

< Previous | Next >
Egy dalban halottam ezt a kifejezést. A dalnak a neve La la la (Herceg, Missh és Opitz Barbi).

Mozogjon a csípőd végre
Mert teszed az agyad, az idő meg szalad


Itt mit jelent az, hogy 'teszed az agyad'?
 
  • AndrasBP

    Senior Member
    Hungarian
    Szia!

    A "teszi az agyát" nagyjából azt jelenti, hogy "fontoskodik", "okoskodik", "többnek akar látszani, mint ami".
    Ez kicsit furcsa ebben a dalban, de én úgy értelmezem, hogy "viselkedj természetesen, és táncolj!"

    A kifejezés más változatai: "játssza az agyát" vagy "játssza az eszét".
     

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Ezen a kifejezésen már én is elgondolkodtam és feltételezem, hogy elég laza, nehezen meghatározható a jelentésköre, mert még a különböző szótárakban is elég pontatlannak érzem a meghatározást (már ahol adnak).

    Pl. itt együtt jelenik meg a "teszi-veszi magát" kifejezéssel (nagyképű jelentéssel), holott szerintem stilárisan eleve nem említhetőek egy lapon, csak legfeljebb annyiban, hogy valószínűleg ez a kifejezés volt az, amit alapul vettek az új alkotásánál.
    A jelentést tekintve közelibbnek érzem a fontoskodót, mint a nagyképűt, de AndrasBP-vel egyetértve, a játssza az eszét/agyát is belevegyül ebbe az egészbe.

    (És a kifejezés marad ezután is valami meghatározhatatlan "katyvasz" számomra, már bocsánat a nem túl profi összegzésért.)
     
    < Previous | Next >
    Top