Szalonna az egér fogára

ausermilar

Member
Portuguese
Szervusztok!


A közmondás "Ez lenne szalonna az egér fogára", mit jelent pontosan?
Azt értem, hogy az egér nagyon tetszik a szalonnát, és tehát haználhatok a közmondast amikor akarok valamit nagyon kívánatos, de igazam van?

Köszönöm szépen!
 
Last edited by a moderator:
  • Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Szia ausermilar és üdv a fórumon!

    Nem ismerek ilyen közmondást és kis utánanézéssel sem találtam ilyet. Te hol találkoztál vele?
    Ennek ellenére érteni vélem, hogy mit akar jelenteni: "Ezt aztán szeretné az egér!", legalábbis egy első megközelítésben.
    Viszont az nem világos, hogy milyen helyzetben használnánk ténylegesen, mert nem gyakori, hogy egy egér kedvébe akarnánk járni.
    (A "szalonna" valamilyen finomságot képvisel, és felfedezni vélem a "fogára való" kifejezést is a háttérben, ami pedig azt jelenti, hogy valami valaki kedvére való, tetszik neki. Emiatt úgy tűnik, hogy a jelentés ez: ha egeret akarunk fogni, akkor szalonnát kell az egérfogóba tenni, de ezért nem születik közmondás általában...)

    És egy kis javítás:
    Azt értem, hogy az egérnek nagyon tetszik a szalonnáta, és tehát használhatokm a közmondaást, amikor akarok valamit nagyon kívánatos dolgot szeretnék kifejezni, de igazam van/jól gondolom?
     

    ausermilar

    Member
    Portuguese
    Senki se mondta, hogy írni magyarul lenne egyszerü dolog... Köszönöm a javitást!

    Találkoztam két magyar színész akik dolgolztak az utcán, itt Lisszabonban, és kézdôttünk beszélni magyarul. Amikor megkérdeztem, hogy nem lenne jobb dolgozni egy eredeti színpadon, az volt a válaszuk. És én azt gondoltam, hogy ez a mondat volt egy "tipikus magyar közmondas", ennyi!

    Köszönöm a türelmedet!
     

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Igen, akkor értem már. :) Tehát számukra a legideálisabb az lenne, ha színházban dolgozhatnának. (De ha ló nincs, szamár is megteszi, beérik egyelőre az utcai előadásokkal...) (Bár Lisszabonban lenni már eleve kellemes dolog tapasztalatom szerint.;))

    Tényleg nem egyszerű, de jól boldogulsz!:) (Az ékezetes betűket megtalálod a mindenkori válaszablak felső eszközsorában, ha rákattintasz az omega jelre)
    Azért akkor folytatom a javítást:
    Senki se mondta, hogy írni magyarul írni lenne egyszerüű dolog ... Köszönöm a javiítást! Szívesen!

    Találkoztam két magyar színésszel, akik dolgolztak az utcán adtak elő, itt Lisszabonban, és kézdôttünk elkezdtünk beszélgetni magyarul. Amikor megkérdeztem, hogy nem lenne-e jobb dolgozni egy eredeti színpadon (színházban), az ez volt a válaszuk. És én azt gondoltam, hogy ez a mondat volt egy "tipikus magyar közmondaás" volt, ennyi!
     
    < Previous | Next >
    Top