Superman (výslovnost)

< Previous | Next >
  • Assiduous student

    Banned
    English - UK
    To znamená, že Češi neslyší rozdíl mezi /æ/ a /ɛ/. Ale je dlouhá samohláska ve slově man /mæ:n/, a krátká ve slově men /mɛn/. To je možný rozdíl....

    Man has a long vowel, or some speakers may have it half-long.
     

    Mori.cze

    Senior Member
    Czech
    (osobně vyslovuju zcela foneticky [superman], ale je fakt, že jsem už pěkných pár let mimo ČR, takže přirozeně nemám tolik kontaktu s aktuální podobou mluvené češtiny.
    Že Češi neslyší rozdíl mezi /æ/ a /ɛ/ (nebo pro ně minimálně není podstatný) je pravda, ale osobně rozhodně neslyším žádné prodloužení v -man.)
     

    Assiduous student

    Banned
    English - UK
    (osobně vyslovuju zcela foneticky [superman], ale je fakt, že jsem už pěkných pár let mimo ČR, takže přirozeně nemám tolik kontaktu s aktuální podobou mluvené češtiny.
    Že Češi neslyší rozdíl mezi /æ/ a /ɛ/ (nebo pro ně minimálně není podstatný) je pravda, ale osobně rozhodně neslyším žádné prodloužení v -man.)
    Poslechněte si toto slovo na webu forvo. Existuje pět příkladů a některé mají velmi dlouhé samohlásky v příponě -man.
     

    Assiduous student

    Banned
    English - UK
    Compare also the pronunciations of "I can" (/ɑɪ 'kʰæn/ , with a short vowel) and "tin can" (/ˌtʰɪŋ ˈkʰæ:n/), with a long vowel). This is normally not shown in dictionaries as it varies between dialects, but the short vowel in "I can" is an exception. Man, tan, Dan, fan, etc are all long.
     

    kriklova.bara

    New Member
    Czech
    Myslím, že je to dobou, kdy se k nám slovo dostalo. Starší Superman se u nás počeštěle vyslovuje jako man. Ale pozdější Batman, Spiderman už se vyslovuje jako men. Nejedná se o to, že by Češi neslyšeli rozdíl, ale o přizpůsobování výpůjček z cizích jazyků.
     

    Cautus

    Member
    Czech
    a/ superman
    Dobrý den, Encolpiusi,
    pokud uvedete kontext, bude na dotaz snadnější odpovědět.
    Například Internetová jazyková příručka prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=superman uvádí pouze superman, výslovnost v tomto případě je totožná se zápisem.
    Avšak Příruční slovník jazyka českého (1935–1957) a Kartotéka lexikálního archivu (1911–1991) bara.ujc.cas.cz/psjc/search.php?hledej=Hledej&heslo=superman&where=hesla&zobraz_ps=ps&zobraz_cards=cards&pocet_karet=3&numcchange=no&not_initial=1 uvádí výslovnost superman jako sjuprmen.
    Termín superman se však může v hovorovém jazyce používat jinak s ohledem na dialekt, respektive příslušnost aktivního komunikanta.
    Cautus
     
    < Previous | Next >
    Top