Pusa, usta a rty

< Previous | Next >
  • jazyk

    Senior Member
    Brazílie, portugalština
    Pusa and ústa mean mouth. Pusa is colloquial.
    Rty means lips.
     

    Pavlous

    Senior Member
    Czech
    Pusa and ústa mean mouth. Pusa is colloquial.
    Rty means lips.
    Hello,
    You are right, "Pusa" and "ústa" mean the same. Although there is a tiny difference between them.
    Dali si pusu. = Políbili se. ( Here it means a kiss.)
    I agree with you that pusa is colloquial.
    "Dali si ústa" doesn't work :) at least I have never heard of it.
     

    Pavlous

    Senior Member
    Czech
    Ahoj,
    Měl pravdu v tom, že "pusa" a "ústa" znamenají to samé. Je tu ovšem jeden drobný rozdíl mezi nimi.
    Když si dva dají pusu, tak to znamená, že se políbili.
    Nicméně "dát si ústa" nefunguje :) alespoň jsem to nikdy neslyšel.
     

    Cautus

    Member
    Czech
    Jaky je rozdilmezipusou, usty a rty?
    Pusa je hovorový výraz
    Ústa jsou spisovný výraz popisující dutinu ústní
    Rty označují okraj úst.
    Rty a ústa v hovorovém jazyce neuslyšíte, běžně se používá pouze výraz pusa, a vice versa.
    Rty a ústa naleznete většinou v beletrii, respektive vždy v odborné literatuře. U zubaře také uslyšíte: “Otevřete ústa, prosím,” pokud nejste nezletilý, poté byste pravděpodobně při tykání slyšel: “Otevři pusu.”

    Příklady použití:
    Dali si pusu.
    Zavři pusu.
    Mluvit s plnou pusou.
     

    Cautus

    Member
    Czech
    Jaký je váš rodný jazyk, German lover?
    Tohle je zajímavá otázka, i když "částečně" mimo fórum, neboť jeho, respektive Vaše čeština, German_lover, vykazuje celkem slušnou úroveň, až na diakritiku, která, jak se zdá, o rodném jazyce autora prozrazuje více, než autor samotný, pokud však tato indicie není falešnou stopou, jenž má na svědomí klávesnice bez háčků a čárek.
     

    Cautus

    Member
    Czech
    Nicméně "dát si ústa" nefunguje :) alespoň jsem to nikdy neslyšel.
    Bez zvratného si by si s daným tématem poradil snad jen biblický text:

    Kdo dal ústa člověku? Aneb kdo může učiniti němého, neb hluchého, vidoucího...

    Zdroj: facebook.com/permalink.php?id=227002947346114&story_fbid=2387155974664123
     
    < Previous | Next >
    Top