nem szabad/tilos

< Previous | Next >

SReynolds

Senior Member
Hungarian
Az alábbi feladatot egy, a magyart idegen nyelvként tanulóknak szánt feladatsorban láttam:

______ felszállni a járművekre olyan tárgyakkal, amelyek az utasok testi épségét veszélyeztetik.

A feladatlapban az alábbi lehetőségek közül kell választani:

nem szabad, tilos, lehet, kell

A javítókulcs csak a nem szabad-ot fogadja el helyes válasznak. Habár az első gondolatom nekem is ez volt, utána rájöttem, hogy a tilos is jó lehetne. Mit gondoltok? Ha csak a nem szabad jó, meg tudnátok mondani, hogy miért?
 
  • Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Nyelvtanilag szerintem mindkettő jó (pl. nem kell szórendet változtatni miattuk), a különbség a tiltás erősségében van elsősorban.
    Az igazi indokot nem tudom, de arra gondolok, hogy a járművek üzemeltetői esetleg nem olyan jellegű hatóságok, akik tilthatnának dolgokat (jogilag) vagy pedig ez politikailag korrektebb megfogalmazás.
    Bár az biztos, hogy a tilos sokkal fontosabb dolgokat szokott kizárni, olyasmiket, amik emberek életét fenyegetik.
     

    Encolpius

    Senior Member
    Hungarian
    Igen, pl. babakocsi :).... TV2 Tények riport...meg lehet nézni
    Sok link van "tilos felszállni" kifejezéssel
     

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Nem láttam a műsort, de azt észrevettem, hogy mostanában sokkal kevesebbet látni a tilost, mint mondjuk 30 éve. Mintha ez is a régi idők része lenne, hogy "minden meg volt tiltva".:rolleyes:
     

    Encolpius

    Senior Member
    Hungarian
    Újra elolvastam a mondatot, szerintem megkérdezhetné a nyelvtanuló, hogy "és a szövegkörnyezet?" :) (legtöbb nyelvvizsga, szerintem, úgy is hülyeség)
    El tudok képzelni egy helyzetet: .......felszállni a buszra, járműre, stb ...de többes számban? Miféle járművekre? Hol a fenében lehet egy ilyen felirat!!??? Ha egyáltalán feliratról van szó.
     

    SReynolds

    Senior Member
    Hungarian
    Azt tudom, hogy a némettel és az orosszal erősen meggyűlik a bajom pont ez miatt. A nyelvvizsgák meg nem igazán érdekelnek, mert szerintem is hülyeség az egész koncepció.

    Egyébként ránézésre szerintem ez valamiféle szabályzat lehet, mint amit pl. a BKV kirak a buszokra/metrókra/villamosokra.
     

    francisgranada

    Senior Member
    Hungarian
    Lett légyen bármi is az oka, hogy pont ilyen "fantasztikus" mondatot raktak a feladatok közé, nyelvi szempontból biztosan jó a tilos is. Nincs tapasztalatom a nyelvvizsgákkal - szoktak több választ is helyesnek tartani, vagy mindig csak egyet (ami szerintük a "legjobb")?
     

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Nekem elég nagy a tapasztalatom - bár nem magyar tesztekkel - és a poén pont abban állhat (a teszt szintjétől függően), hogy miután kizártuk a nyelvtanilag nem stimmelő válaszlehetőségeket, még mindig maradjon legalább egy pár, amiből finomabb "hangolású" ok miatt esik ki az egyik. Ezért gondolom, hogy a tilos azért eshet ki, mert szigorúbb tiltásoknál "jogos" a használata igazán.
    Attól, hogy az eredeti beszélők használnak egy kifejezést, még nem biztos, hogy az akadémiai megközelítésből is helyesnek számít.;)
     

    SReynolds

    Senior Member
    Hungarian
    Nem tudom, én nem vagyok meggyőzve, szerintem egyszerűen egy hiba a feladatlapban. A probléma ott van, hogy igazából nem is tartozik hozzá semmiféle magyarázat/leírás, ami elmagyarázná esetleg, hogy miért nem elfogadható mindkét lehetőség.
     

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Ez mostmár nagyon off kezd lenni, szóval röviden: a tilost tartalmazó mondatok után nem kell automatikusan a felkiáltójel, mert leírhatom, hogy valami tiltott egy kijelentő mondatban is (A mobiltelefon használata tilos a kórház területén.) vagy felszólíthatok, figyelmeztethetek mindenkit erről (A mobiltelefon használata tilos a kórház területén!) és általában valami szankcióval jár, ha valaki ennek nem engedelmeskedik.
     
    < Previous | Next >
    Top