Minden jel arra utal/vall

< Previous | Next >

Zsanna

ModErrata
Hungarian - Hungary
Sziasztok!

Nagyon sokat hallom filmekben ezt a kifejezést: "Minden jel arra utal, hogy..."
Ez biztosan jó is így, de nekem ugyanez a kifejezés úgy is ismerős, hogy "Minden jel arra vall, hogy..."

A kérdésem az, hogy ti ismeritek-e, használjátok-e, tudomásotok szerint helyes-e a második változat?

Köszi.
 
  • francisgranada

    Senior Member
    Hungarian
    Őszintén szólva nem tudom ... Az "arra + utalni" (pl. arra utalok) szókapcsolat teljesen természetesen hangzik számomra, de az "arra + vallani" (pl. arra vallok) valahogy nem. Viszont a "minden jel arra vall, hogy ... " kifejezés nem hangzik "idegenül" (talán azért, mert elterjedt, de nem tudom, hogy elfogadható-e ...).
     
    Last edited:

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Az "arra vallok" tényleg nem lenne jó, de ez más, mint amire gondoltam. Viszont segítségeddel mégis találtam egy érvet.:)

    Szerintem van olyan, hogy "vall vmire": pl. az ilyen cselekedet rosszindulatra/jóindulatra/ismeretek hiányára stb. vall. (Nem valami frappánsak a példáim, de talán mégis kiderül belőlük, hogy mire gondolok.)
     

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Ez nagyon jó példa volt, köszi.:thumbsup:
    A kérdés csak az, hogy ezek a használatok feljogosítanak-e az ige használatára, ha a mondat úgy kezdődik, hogy "minden jel arra...".
     

    francisgranada

    Senior Member
    Hungarian
    Értem, valami "szokatlant" érzek én is e körül, azért a bizonytalanság a válaszomban (#2). Viszont nem látom okát annak, hogy miért pont a mondat elején nem lenne rendben, ha egyebként helyes ...
     

    SReynolds

    Senior Member
    Hungarian
    A "minden jel arra vall" nem hangzik jól, szerintem maga a szerkezet is teljesen értelmetlen. Egy jel általánosságban valamire utal, vagyis valamilyen dologra hivatkozik, mutat, stb. Ha már itt tartunk, a "minden jel arra mutat" kifejezés szerintem a legtöbb esetben állhat a "minden jel arra utal" helyett.
     

    SReynolds

    Senior Member
    Hungarian
    Nem tudom, én most rákerestem a Google-ön és az eredmények alapján, legalább is az internetes újságírásban, a minden jel arra mutat legalább olyan gyakori, mint a minden jel arra utal.
     

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Sajnos a Google nem éppen a legbízhatóbb forrás ilyen kérdésekben, de én is egyetértek azzal, hogy mind az utal, mind a mutat gyakran használt ebben a kifejezésben.

    Viszont ez még mindig nem oldja meg az eredeti problémámat, hogy a vall miért nem jó. Már ha erre egyáltalán van valami "tudományos" magyarázat és nem egyszerűen használaton alapszik. Pedig valószínűleg erről lehet szó, ezért is értékes a meglátásotok.

    Az értelmező szótár (a két kötetes) szerint létezik a következő: "vkire, vmire vall vmi: /dolog, tárgy/ elárul vkit, vmit, jellemző rá." (+ a példák) Eszerint elvileg létezhetne a "minden jel arra vall" abban az értelemben, hogy minden jel arra utal, azt árulja el, arról tanúskodik stb. (Tehát az ige nem a "meggyőződéssel hisz" vagy a "feltár, kinyílvánít" jelentésében értendő.)
     

    SReynolds

    Senior Member
    Hungarian
    Sajnos a Google nem éppen a legbízhatóbb forrás ilyen kérdésekben, de én is egyetértek azzal, hogy mind az utal, mind a mutat gyakran használt ebben a kifejezésben.
    Valóban, de mivel magyar nyelven (tudomásom szerint) nincsen ingyen hozzáférhető, jól kereshető, jól szerkesztett korpusz ezért ilyenkor az ember hajlamos a Google-t használni segítségként. A válaszok többsége egyébként is magyar online újságokból jön, amelyek elvileg nyelvtani szempontból irányadóknak tekinthetőek.

    Az értelmező szótár (a két kötetes) szerint létezik a következő: "vkire, vmire vall vmi: /dolog, tárgy/ elárul vkit, vmit, jellemző rá." (+ a példák) Eszerint elvileg létezhetne a "minden jel arra vall" abban az értelemben, hogy minden jel arra utal, azt árulja el, arról tanúskodik stb. (Tehát az ige nem a "meggyőződéssel hisz" vagy a "feltár, kinyílvánít" jelentésében értendő.)
    Érdekes, én azt mondanám, hogy a vkire/vmire vall vmi szerkezet nem jó ide, mert az "elárul vkit"/"jellemző vkire" szerkezetek szerintem nem bírnak ugyanazzal a jelentéssel, mint a "minden jel arra mutat/utal", mert az utóbbi véleményem szerint inkább "úgy tűnik" jelentéssel bír, és az általad írt szerkezetet ráerőszakolni erre nem feltétlenül eredményes. Ha azonban az általad megtalált szerkezetet egy másik, az eredeti jelentéshez közelebbi kontextusban használjuk, szerintem egy viszonylag értelmes mondatot kapunk:

    Ki ehette meg a spenótot és ihatta meg a tejet? Minden jel Jánosra vall, hiszen a családban csak ő szereti a tejet és a spenótot.

    Ez egy eléggé össze-vissza példa lett, de remélem jól illusztrálja a mondat jelentését.
     
    Last edited:

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Van korpusz (Magyar Nemzeti Szövegtár), ingyenes is, csak regisztrálni kell (ezért nem tettem bele a Hungarian Resources című "Sticky"-be). Én nem találom túl könnyűnek benne a keresést, de lehet, hogy ezt egyéne válogatja.:(

    Minden jel Jánosra vall, hiszen a családban csak ő szereti a tejet és a spenótot.
    Eszerint akkor ez is lehetne?
    Minden jel arra vall, hogy János volt, hiszen a családban csak ő szereti a tejet és a spenótot.
    És ez szerinted nem ugyanezt jelentené?
    Nekem úgy tűnik, János volt, hiszen a családban csak ő szereti a ...

    Nem akarok semmit sem erőszakolni, csak gondolkodom.:)
     

    SReynolds

    Senior Member
    Hungarian
    De, szerintem ugyanazt jelentené. Az általam felhozott példát speciel én nem mondanám, de szerintem nem hangzik olyan rosszul, mint a minden jel arra vall.

    Gondolkoztam rajta, hogy miért hangzik (számomra, legalább is) jobban az én példám, mint a felhozott minden jel arra vall. Talán az egyik indok az lenne, hogy dolgok csak valakire tudnak vallani, valamire nem. Ha azt mondanánk, hogy Minden jel arra vall, hogy János ette meg, akkor szerintem a legnagyobb probléma az lenne, hogy az arra szó a mellékmondatra utal, nem egy személyre.
     

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Talán az egyik indok az lenne, hogy dolgok csak valakire tudnak vallani, valamire nem.
    A baj biztos ott van (számomra), hogy egyrészt ezt nem érzem, másrészt meg azt látom, hogy a szótár is említi mindkettőt (vmire, vkire).

    Minden esetre eddig nagyon úgy tűnik, hogy rajtam kívül senki sem érzi elfogadhatónak a szerkezetet ebben a formában.
     
    < Previous | Next >
    Top