Mert Bálint katona

francisgranada

Senior Member
Hungarian
Sziasztok.

Ismeritek - esetleg használjátok is - a "mert Bálint katona" kifejezést?

Én nem használom, de régebben többször hallottam és érdekelne, hogy egy általános szólásról van-e szó, vagy csak mifelénk (volt) használatos. Ez a kifejezés válaszként szolgál olyan esetekben, amikor valaki olyat kérdez, amire nem akarunk vagy nem tudunk válaszolni. Vagy esetleg "hülye válasz hülye kérdésre" ...
 
Last edited by a moderator:
 • Zsanna

  ModErrata
  Hungarian - Hungary
  A linked szerint a jelentése: "csak" - abban az értelemben, ahogy először írtad ("nincs rá válasz"/"nem tudom, de nem is érdekes"/"nem kell mindennek az okát keresni" stb.).
   
  Last edited:

  franknagy

  Senior Member
  Nem ismertem ezt a kifejezést.
  Én ezt használom "csak", "nem akarom megmagyarázni" értelemben:
  "Mert a nyúl szőrös és nem borotválkozik."
  Ti használjátok?
   

  tomtombp

  Senior Member
  Hungarian
  Végre valami, amit én is többször hallottam, bár meg nem mondom, hogy nyúllal vagy macskával:) Most rákerestem a guggliban és ott kiscica is van. Azt hiszem az az, amit ismertem.
  Edit: Talán mégis macska.
   
  Last edited:

  RobiSz

  New Member
  magyar - hrvatski - српски
  Bár régi a kérdés, most találtam rá, és gondoltam válaszolok. Ugyanis, én vajdasági származású vagyok, és pont ugyanez a kérdés fordult meg az agyamban, hogy a "mert Bálint katona" szólás csak a mi falunkban volt elterjedt, netalán akár valamilyen helybéli Bálintról alakították ki (mert ilyet is ismerek; nem ilyen Bálintot, hanem ilyen helyi mondást :D ), vagy másfelé is ismerik - és kicsit meglepő azért, hogy az eredeti kérdés (ha jól vettem ki) Szlovákiából érkezik, Magyarországon kevésbé ismeretes, és akkor ismét Vajdaságban jelenik meg... De talán már megszoktuk, hogy a nyelv néha ilyen bűvös módon működik :) (megjegyzem, a nyulas/macskás/kiscicás változatot viszont mifelénk nem igazán ismerjük)
   
  Top