kellahtaa - kuukahtaa - keikahtaa - kupsahtaa

< Previous | Next >
  • Spongiformi

    Senior Member
    Finnish
    Kellahtaa ja keikahtaa ovat enemmän tai vähemmän synonyymejä kaatua-verbille. Tosin ne ehkä antavat mielikuvan alunperinkin epävakaammasta olotilasta, mistä viestii (luullakseni) samansukuinen keikkua-verbi. Joka tapauksessa ne kuvaavat etupäässä konkreettista liikettä.

    Kuukahtaa kuvannee lähinnä väsymisestä ja uupumuksesta seuraavaa tuupertumista.

    Kupsahtaa tarkoittanee yleensä kuolemista.
     

    n8abx9

    Member
    German - Germany
    Kellahtaa ja keikahtaa ovat enemmän tai vähemmän synonyymejä kaatua-verbille. Tosin ne ehkä antavat mielikuvan alunperinkin epävakaammasta olotilasta, mistä viestii (luullakseni) samansukuinen keikkua-verbi. Joka tapauksessa ne kuvaavat etupäässä konkreettista liikettä.

    Kuukahtaa kuvannee lähinnä väsymisestä ja uupumuksesta seuraavaa tuupertumista.

    Kupsahtaa tarkoittanee yleensä kuolemista.
    Kiitos paljon!!
     

    Spongiformi

    Senior Member
    Finnish
    Olisiko sitten "kaatua kupsahtaa" -fraasilla (Oiva liukastui lattialla olleeseen roiskeveteen ja kaatua kupsahti lattialle.) joku erikoinen sävytys? Millainen?
    Ei välttämättä. Kaatua-verbi sinällään voi sekin jo tarkoittaa kuolemista. Yleensä sodista puhuttaessa kaatuneilla tarkoitetaan taisteluiden seurauksena kuolleita. Toisaalta puhekielessä tai muuten värikkäässä kielessä tällaisia termejä sekoitellaan taiteellisista syistä usein keskenään suuntaan jos toiseenkin.
     

    Jagorr

    Senior Member
    Russian, Belarusian
    Kyselin vähän ja ilmeisesti tällaisissa ilmauksissa kuin kaatua kupsahtaa (Inf+Inf tai verbi+verbi samassa muodossa) on vahvistetun kuvailun sävytys, eli se on tuskin ilmaus formaalista kielesta vaan niitä käyetetään kuna halutaan että kuuntelija voisi kuvitella oikein hyvin, miten jotakin tapahtui.
     
    Kyselin vähän ja ilmeisesti tällaisissa ilmauksissa kuin kaatua kupsahtaa (Inf+Inf tai verbi+verbi samassa muodossa) on vahvistetun kuvailun sävytys, eli se on tuskin ilmaus formaalista kielesta vaan niitä käyetetään kuna halutaan että kuuntelija voisi kuvitella oikein hyvin, miten jotakin tapahtui.
    Tarkempi nimitys kyseiselle ilmiölle on koloratiivirakenne. Lisää voi lukea esim. Kielikellosta ja Isosta suomen kieliopista.
     
    < Previous | Next >
    Top