Kapszli

< Previous | Next >

francisgranada

Senior Member
Hungarian
Sziasztok!

Gyerekkorom óta kapszlinak hívom a kupakot, vagyis azt a "tárgyat", ami pl. a sörös üveg tetején található, és arra szolgál, hogy azt légmentesen lezárja. A kupak szó azelőtt mifelénk (tudtommal) nem volt egyáltalán használatos.

A kédésem az, hogy használjátok-e vagy használták-e egyáltalán a kapszli szót a ti környezetetekben, illetve mindig kupaknak hívták-e?

Kösz.
 
Last edited:
  • Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Ez nem rémlik... A kupak biztosan használt, de a tető is rémlik (valamilyen formában).
    A kapszli régies a Magyar Szókincstár szerint (és a tető nincs is megemlítve benne).
     

    tomtombp

    Senior Member
    Hungarian
    A kédésem az, hogy használjátok-e vagy használták-e egyáltalán a kapszli szót a ti környezetetekben, illetve mindig kupaknak hívták-e?
    Nem, nem is tudtam, hogy kupakot jelent. Én kizárólag a kupakot használom a söröskupakra.

    Ez nem rémlik... A kupak biztosan használt, de a tető is rémlik (valamilyen formában).
    Nem használnék tetőt a söröskupakra.

    A kapszli gyerekkoromból a kapszlis pisztolyból ismerős, talán arra a szalagra is mondtuk, hogy kapszli, amivel megtöltöttük, és azért hívták a pisztolyt is kapszlisnak, de igazából nem ismerem ezt a szót, ezért másra biztos nem használnám.
     
    Last edited by a moderator:

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    ... Nem használnék tetőt a söröskupakra....
    Megértem, első látásra nem egyértelmű, mert a kupak sokkal pontosabb megfogalmazás. Viszont pl. egy ilyen mondatot én el tudok képzelni:
    "Ennek az üvegnek a tetejét le tudod szedni nyitó nélkül?" (És az lehet kupak, vagy másfajta lezáró eszköz.)
     

    tomtombp

    Senior Member
    Hungarian
    Megértem, első látásra nem egyértelmű, mert a kupak sokkal pontosabb megfogalmazás. Viszont pl. egy ilyen mondatot én el tudok képzelni:
    "Ennek az üvegnek a tetejét le tudod szedni nyitó nélkül?" (És az lehet kupak, vagy másfajta lezáró eszköz.)
    Befőttes üvegre használnám, söröskupakra nem. Talán mert kisebb vagy amit Zsanna mondott, a konkrétabb hivatkozás mindig pontosabb vagy csak egyszerűen, mert nincsenek szabályok és így használjuk együtt. Persze ezek szerint ez tájegységenként változik.
     

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Megnéztem a keresőn, és 6 ezernél több találat van a "sörösüveg teteje" címszóra, ami annyit biztosan jelöl, hogy nem kifejezetten bevett szófordulat kétségtelenül. De létezik, és pl. ez a használat is szerintem természetesen hangzik (ld. utolsó bekezdés az oldalon):
    Ha például a körömlakkos tégely vagy a sörösüveg tetejét a fogainkkal szoktuk felnyitni, akkor bizony helytelenül cselekszünk.
     

    franknagy

    Senior Member
    A Svejkben vagy más háborús könyvben találkoztam a szóval.
    Gyújtókupak.
    kapszli jelentése - Tudományos és Köznyelvi Szavak Magyar Értelmező Szótára

    kapszlis pisztoly (német 'Kapsel' = gyujtókupak, gyutacs, csappantyú) Gyujtókupakos pisztoly: az elsütő billentyűt elhúzva a kalapács ráüt a fém kupakra és a szúróláng begyújtja a lőport. "Kapszlis pisztollyal, később flóbertpuskával járta a környező erdőket (katonai)

    Fredsky idézete József Attilától is fegyvergyárról szól.
     
    < Previous | Next >
    Top