jyrsiä - kaluta - kalvaa - nakertaa

< Previous | Next >

n8abx9

Member
German - Germany
jyrsiä - kaluta - kalvaa - nakertaa
______

jyrsiä porkkanaa <-> nakertaa porkkanaa
1. Tarkoittavatko yo. aivan samaa?
2. Voiko myös kalvaa porkkanaa?

nakertaa korppua
3. Voiko myös jyrsiä korppua ?

kalvaa luuta <-> kaluaa luuta
4. Tarkoittavatko yo. aivan samaa?

Hiirien nakertama reikä.
Jänisten kalvama haapa.
Jyrsiä puuta tylsällä puukolla.
Nakertaa puukolla puunpalasta.
5. Voiko näissä kaikissa lauseissa käyttää kaikkia verbejä?

Lyhyeksi kaluttu nurmi.
Jyrsiä vihannesmaata, turvetta.
6. Oliko jyrsijä nurmella? Kenen kalumasta nurmesta on kyse?

Kuv. Ikävä nakertaa mieltä.
Kalvava nälkä, levottomuus. / Mieltäni on kauan kalvanut se, että – –.
7. Mieliä ei siis voi kaluta eikä jyrsiä?

Kuv. Loppuun kaluttu [= kyllästymiseen asti käsitelty] uutisaihe.
8. Sopisiko myös jokin muu verbi tähän lauseeseen?


Paljon kysymyksiä. Kiitos etukäteen vastauksista!
 
  • Spongiformi

    Senior Member
    Finnish
    1. Periaatteessa. Jyrsimisestä tulee usein mieleen jyrsijät-nisäkäslahko, mikä se kannattaa pitää mielessä verbiä käytettäessä. Jyrsin on myös puuntyöstökone. Voi myös sanoa järsiä porkkanaa.

    2. Kalvaa-verbi tuo mieleen negatiivisen tunteen, kuten sairauden tai nälän kalvama tai vahinkoeläimen kalvama. Itse en kuitenkaan käyttäisi sitä porkkanan kanssa.

    3. Kyllä voi.

    4. Enemmän tai vähemmän. Kalvaa-sanalla on enemmän vertauskuvallista merkitystä.

    5. Minä en käyttäisi. Ainakaan en käyttäisi kalvaa tai kaluta -verbejä puun työstämisestä puukolla.

    6. Jyrsin on myös puutarhakone. Varmaan pukin, lampaan tai muun nälkäisen elukan.

    7. Ei.

    8. Ei ainakaan esittämistäsi neljästä.
     
    < Previous | Next >
    Top