Javulás / jobbulás

< Previous | Next >

francisgranada

Senior Member
Hungarian
Sziasztok!

A jobbulás és a javulás szavak végső soron ugyanazt jelentik (valami "jobbá válik"), de általában mégsem felcseréhetőek. Viszont a környezetemben azt tapasztalom, hogy a javulás az eltejedtebb (valószínűleg a jobbulás rovására).

A kérdésem az, hogy van-e ilyen trend Magyarországon is, illetve milyen kontextusban használjátok egyértelműen csak az egyiket vagy csak a másikat?
Szerintetek van olyan helyzet/kontextus, amelyben a két szó felcserélhető?

Köszönöm előre is a válaszaitokat.
 
  • AndrasBP

    Senior Member
    Hungarian
    Nálam is egyértelműen a javulás a "nyerő". Az egyetlen kontextus, amikor a jobbulás szót használom, az a "Jobbulást kívánok!" kifejezés ("gyógyulás" értelemben), így számomra a két szó sosem felcserélhető. (vagy sosem cserélhető fel? na, ez már egy új téma lehetne:))
     

    francisgranada

    Senior Member
    Hungarian
    ... Az egyetlen kontextus, amikor a jobbulás szót használom, az a "Jobbulást kívánok!" kifejezés ("gyógyulás" értelemben), így számomra a két szó sosem felcserélhető ...
    Egyetértek. De mégis ... számomra a "Javulást kívánok!" ("gyógyulás" értelemben) sem hangzik rosszúl. Ezt azzal magyarázom, hogy mifelénk így is használják/használták (sajnos, lassan már nincs kitől megkérdezni).

    Persze értem a különbséget: javulást kivánni tkp. azt jelenti, hogy "javulj meg, légy jobb, viselkedj rendesen, stb". Viszont ha belegondolok, akkor a "Javulást kívánok!" nyugodtan jelentheti azt is, hogy "kívánom az egészséged javulását", tehát ebben a megvilágításban nem tűnik logikátlannak ...
    ... a két szó sosem felcserélhető. (vagy sosem cserélhető fel? na, ez már egy új téma lehetne:)
    Szívesen fogadnám, ha nyitnál egy erre vonatkozó témát, t.i. nekem is vannak hasonló kétségeim...
     
    < Previous | Next >
    Top