illeti

< Previous | Next >

Zsanna

ModErrata
Hungarian - Hungary
Munka közbeni dalolgatás közben megakadtam ennek a gyerekdalnak a szövegén: "... de ékes a dereka/... /ha ékes is illeti / barna legény szereti ...". (Cickom, cickom).

Mit jelent itt az illeti szó?

A szótárban lévő jelentések közül sem a megszólít vkit vmilyen módon, sem a jár neki, joga van hozzá jelentés nem passzol.
Az illik hozzá (~ jól néz ki miatta) jelentést még valahogy el tudnám képzelni, de ilyet nem találtam.
Gondoltam még az "illeget" szóra is, de szerintem az a derékkal kapcsolatban nem stimmel. (Az szerintem inkább vagy az egész személyre használatos vagy a fenékre.)

Köszönöm a meglátásokat.
 
  • francisgranada

    Senior Member
    Hungarian
    Szerintem "tartozik hozzá", "való hozzá", esetleg "érinti" ... lehet az értelme.
    Lásd pl. "Ez engem nem illet" (=ez engem nem érint, nem tartozik rám/hozzám).

    P.S. Utólag találtam egy cikket ami megerősíteni látszik azt, amit írtam.
     
    Last edited:

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Köszi francis, a cikket én is láttam, és tényleg a birtoklás kifejezése valószínű (ezzel, ill. igei kifejezésével úgyis hadilábon állunk a magyarban), csak az előtte lévő szerkezet (ha... is) egy kicsit megzavarja az értelmezést. (= "ha szép is, akkor is az övé"... Még ha valami negatív jelző lenne, megérteném, de egy pozitív jelző?! Miért lenne baj, ha valakinek szép ívű a dereka?)
     

    francisgranada

    Senior Member
    Hungarian
    Miért lenne baj, ha valakinek szép ívű a dereka?)
    Nem baj, sőt :). De az idézetedben
    "... de ékes a dereka/... /ha ékes is illeti / barna legény szereti ...". (Cickom, cickom).
    kihagytad a vesszőt az "is" és az "illeti" szavak között, ezért én kb. úgy értelmeztem, hogy "amikor valami/valaki ékes (is) illeti". Tudom, hogy ez az értelmézés sántít, de létezik olyasmi is, hogy licentia poetica ...

    Viszont vesszővel (amit csak most vettem észre az internetes oldalon) "Ha ékes is, illeti" nem értem én se igazán. Talán - egy kis fantáziával - úgy kell értelmezni, hogy "És ha ékes, illik neki (=jól áll neki)" vagy "És ha ékes, megilleti (=hozzá tartozik, megérdemli, 'az övé' ...)".
     
    Last edited:

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Igen, a megengedő mellékmondat miatt kell(ene) a vessző, viszont énekelve, a saját ritmusával ez nem érezhető, valószínűleg ezért maradt ki.
    De pontosan ez is egy zavaró tényező (az értelmezés szempontjából), hogy a dallam és a ritmus "átlép" a jelentésen. (Pl. olyan benyomást ad, hogy az illeti cselekvést fejez ki.)
     
    Last edited:
    < Previous | Next >
    Top