Hogy került a "megbukott, mint ..." szólásba Rottenbiller?

< Previous | Next >

franknagy

Senior Member
Rottenbiller Lipót, Pest polgármestere nem bukott meg, hanem az alábbi cikk szerint a kártyaasztal mellett tette le örökre a talont 1870-ben.

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9102042

Hát akkor miért mondjuk a bukott politikusokra, pártvezérekre, szövetségi kapitányokra, hogy "N. N. megbukott, mint Rottenbiller" ?

Szerintem azért, mert a pergő r-ek és l-ek, és közibük ékelt rövid magánhangzók dallamossá teszik a nevét.
 
  • franknagy

    Senior Member
    A kártyások is használják a kifejezést: A magas bemondások is megbukhatnak, mint Rottenbiller.
    Öcsém mácsó gőgjében nem akarta elhinni, hogy a feleségem egy-kettőre megtanult ultizni.
    Bemondta a piros betlit, vagyis dupla pénzért egyet sem üt. Letette a piros ászt a talonba, és elindult a piros királlyal, ami ugyebár úr maradt az ász letevésével. Én voltam a második. Nyilván nem tudtam ütni. Hallgattam, mint az a bizonyos végtermék a fűben. Feleségem kontrázott, dobott egy kis pirosat. Öcsém piros betlije már az első ütésben megbukott, mint Rottenbiller.
     

    francisgranada

    Senior Member
    Hungarian
    ... Szerintem azért, mert a pergő r-ek és l-ek, és közibük ékelt rövid magánhangzók dallamossá teszik a nevét.
    Ebben lehet valami, plusz a név kölönlegesebbé/frappánsabbá teszi magát a mondanivalót. Az, hogy megbukott Szabó és megbolondult szegény Szűcs, az sajnalátos tény, de ha Rottenbiller bukott meg és ráadásul meg is bolondult, az már valami :)...

    A propos, az a benyomásom, hogy (a régebbi) kabaré jelentekben és humoreszkekben szokott szerepelni a Rottenbiller utca is, ha éppen valamilyen pesti utcát kellett kitalálni a poén kedvéért.
     

    kivàncsi

    New Member
    Hungarian - Hungary
    Rottenbiller Lipót, Pest polgármestere nem bukott meg, hanem az alábbi cikk szerint a kártyaasztal mellett tette le örökre a talont 1870-ben.

    Hogy bukott meg Rottenbiller?

    Hát akkor miért mondjuk a bukott politikusokra, pártvezérekre, szövetségi kapitányokra, hogy "N. N. megbukott, mint Rottenbiller" ?

    Szerintem azért, mert a pergő r-ek és l-ek, és közibük ékelt rövid magánhangzók dallamossá teszik a nevét.
     

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Magam részéről biztos nem.
    Tekintve azonban, hogy már a címben említett kifejezéshez sem volt (a források szerint) semmi köze az ilyen nevű polgármesternek, nem lennék meglepve, ha ehhez sem. (Az általam olvasott forrás szerint egyébként az eredeti kifejezés akkor használatos, amikor valakit valamilyen szabálytalanság elkövetésén kapnak.)

    Szerintem valószínűbb, hogy az utcanév (a hozzá kapcsolódó "bolondos" történetek miatt?*) lehet inkább a kifejezések alapja, hiszen ezek jobban megmozgatják a fantáziát, mint a volt főpolgármester (kivéve annak kártyázási szenvedélyét).

    * Ld. Hamrák János idevonatkozó csalását vagy Moldova novelláját (Rottenbiller u. 93/A Alkotmányos Köztársaság)
     
    Last edited:

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Igen, de nem csak "egy baleknak", hanem székesfehérvári elöljáró-féléknek. :) (A pontos elnevezésükre már nem emlékszem, de a történetnek utána lehet nézni. De nem az utcaköveket adta el, hanem faanyagot a sztori szerint, amit olvastam. Itt.)
     
    Last edited:

    franknagy

    Senior Member
    Igen, de nem csak "egy baleknak", hanem székesfehérvári elöljáró-féléknek. ... faanyagot a sztori szerint, amit olvastam)
    Akkor az elöljárók voltak a balekok. A rang nem véd meg a kapzsiságtól meg a hiszékenységtől. Faanyag: volt idő, amikor fakockákkal burkolták az utakat bazalt macskakövek helyett.
     

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Igen.
    De a fentiekben elsősorban az egyes számot ("egy balek") próbáltam pontosítani (és másodsorban azt, hogy nem akárkit vágott át, hanem több olyan embert, akiktől több körültekintés lett volna elvárható). Bár ez már lényegtelen az eredeti kérdést tekintve.
     
    < Previous | Next >
    Top