elsütni

< Previous | Next >

NagyKiss

Senior Member
Sziasztok!

Sajnos nincs kontextus ehhez az igéhez. Mégis azt szeretném kérdézni, hogy mit jelent ez a szó: elsütni.
Úgy értettem, hogy "egy káromkodást használni a beszédben". Így van?
Milyen más jelentése van?

Köszönöm előre is.
 
Last edited:
  • Maruszja

    New Member
    Hungarian - Hungary
    1. elsütni a poént: elmondani egy vicc utolsó, lényeges mondatát.
    2. elsütni a puskát: lőni

    Káromkodásra még nem hallottam ezt a szót ...
     

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Egyetértek Maruszjával, de el tudom képzelni, hogy valamilyen szlenges (és esetleg helytelen) szövegben utalhatnának egy káromkodásra ilyen módon, főleg, ha abban van valamilyen meglepő elem. (Vagy magában a káromkodásban vagy a szituációban.)

    P.S. Csak egy kis módosítás az eredeti kérdéssel kapcsolatban (1 betű kimaradt): "Milyen más jelentése van?";)
     
    Last edited:

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Nagyon jól írsz magyarul, szóval nem is lehet több.:)
    Én viszont "ezt" írtam "az" helyett, szóval azt is javítottam.
     

    francisgranada

    Senior Member
    Hungarian
    Olyan is van, hogy "elsütni az árut". Az értelme k.b. túladni az árun; megszabadulni - például - a rossz minőségű árutól, lehetőleg jó pénzért; stb. Az áru szó helyett szerepelhet a konkrét áru megnevezése is.

    P.S. Szia NagyKiss. Szlovákul streliť tovar (ezt biztos érted) ....
     
    Last edited:

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Én arra inkább "elpasszolni"-t mondanék, de az elsütni igének tényleg van egy olyan jelentése, hogy "sikeresen megszabadulni valami kellemetlen/rossz/hibás stb. dologtól" mármint az "unalmas/banális/ezerszer hallott" dolgon kívül.
     

    francisgranada

    Senior Member
    Hungarian
    Én arra inkább "elpasszolni"-t mondanék
    Nekem az elpasszolni ebben az esetben nem passzol :) ....
    ... az elsütni igének tényleg van egy olyan jelentése, hogy "sikeresen megszabadulni valami kellemetlen/rossz/hibás stb. dologtól" ...
    Ez jó definíciója annak, amit mondani akartam. Például illik arra is, hogy pénzt elsütni. Hirtelen nem tudok példát mondani, de találkoztam ilyennel is. Itt is az lehet a lényeg, hogy "megszabadulni valami kellemetlen dologtól", például feketén szerzett pénztől, ami terhelő bizonyíték lehet, stb ...
     
    < Previous | Next >
    Top