drusza

< Previous | Next >
  • Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Igen, azt a személyt hívjuk druszának, akivel azonos a keresztnevünk (és sokszor mosolygunk hozzá, mert vagy tréfásan használatos vagy bizalmasságot tükröz).
     

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    A (két kötetes) Magyar Értelmező szótáram nem tudja. (Kérdőjel szerepel az eredet megnevezése helyett.)
    Nekem szláv eredetűnek tűnik hangzás alapján...
     

    Encolpius

    Senior Member
    Hungarian
    etimológia szótár: Szláv hangzású szó, de a szóba jöhető szláv szavak vagy alaktanilag nem tekinthetők forrásnak, mint a lengyel drużba (‘drusza’), vagy jelentésükben állnak távol, mint az orosz druzja (‘barátok’), vagy eleve a magyar ~ átvételei, mint a szlovák drusa.
     

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Nem tudom, hogy miért ír ilyet a szótár. :confused: Szerintem mind alaktanilag, mind jelentésbelileg stimmelhetnének.
     

    francisgranada

    Senior Member
    Hungarian
    Nem tudom, hogy miért ír ilyet a szótár. :confused: Szerintem mind alaktanilag, mind jelentésbelileg stimmelhetnének.
    Ha a lengyelből származna, akkor valószínűleg *druzsba lennie a magyr alak. Az orosz druzja esetében a fő gond az, hogy a druzja többes számú alak és a szó értelme sem egészen egyezik. Orosz átvétel esetén *drug lenne a valószínű magyar alak.

    A szavak átvételéhez idegen nyelvekből, a nylevészeti szempontokon kívül, bizonyos történelmi háttér is szükségeltetik. Tehát pl. az orosz druzja estetében meg kellene vizsgálni, hogy egyáltalán léteznek-e orosz eredetű szavak a magyarban abból az időböl (kb. 17-18. század).
     
    Last edited:
    < Previous | Next >
    Top