délka ve kmeni sloves (dát - dalo)

< Previous | Next >

Jagorr

Senior Member
Russian, Belarusian
Dobrý den. Měl by někdo po ruce poučku ke měnícím se délkám samohlásek ve kmeních sloves?.. Je to docela nepříjemný jev :(
 
  • Cautus

    Member
    Czech
    Dobrý den,
    snad by pomohlo vysvětlení z jazykového ústavu, který pravidla jazyka stanovuje.


    Střídání krátkých a dlouhých samohlásek při tvoření slov
    Slovesa
    Délka samohlásky základového slova se mění

    Délka samohlásky základového slova se mění při tvoření sloves příponami ‑at, ‑ovat, ‑it, například u těchto sloves: hrabat (k hrábnout), sahat, protahovat, rozptylovat, skličovat (sklíčit); mydlit (mýdlo), hospodařit (hospodář), zahradničit (zahradník), pytlačit (pytlák).

    Délka samohlásky v slovotvorném základu se nemění
    Délka samohlásky v slovotvorném základu se nemění například u těchto slov: sekat (k seknout), stříkat (stříknout), řadit (řada), půlit (půle), razítkovat (razítko), rýmovat (rým).

    Dlouhá i krátká samohláska
    Dlouhou i krátkou samohlásku mají například tato slova: stříhat –⁠ střihat (k střihnout), zdvíhat –⁠ zdvihat (zdvihnout), osídlovat –⁠ osidlovat (osídlit), rozmísťovat –⁠ rozmisťovat (rozmístit).

    Zdroj: prirucka.ujc.cas.cz/?id=730
     
    < Previous | Next >
    Top