cenk

< Previous | Next >

Zsanna

ModErrata
Hungarian - Hungary
Sziasztok!

Kosztolányi Dezső Nyelv és Lélek című könyvében találtam ezt a szót (kiemeltem a szövegben):

A régimódi angol, francia és német „műfordítás"-nak megvolt a maga siralmas tolvajnyelve. Innen ered az ominózus miközben és az eget és földet rázkódtató, mindent betetőző és túllicitáló szó, a harag dörgedelmes szuperlatívuszának testet öltése, a cenk, melynek jelentése egészen a humorba billen át.

Tudja valaki, hogy ténylegesen mit jelent? Esetleg valahol használatos még?
Köszönöm.
 
  • Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Köszi, frank, most látom, hogy az értelmező szótár is ezt írja, amit azért nem is reméltem, mert egyáltalán nem hallottam ezt szót használni. (Kivéve városnévben - Nagycenk -, de hogy oda hogy került...?)
     

    franknagy

    Senior Member
    Köszi, frank, most látom, hogy az értelmező szótár is ezt írja, amit azért nem is reméltem, mert egyáltalán nem hallottam ezt szót használni. (Kivéve városnévben - Nagycenk -, de hogy oda hogy került...?)
    Talán Nagycenk alapítója egy nagy cenk = sehonnai bitang ember volt.
    Még egy érdekesség. A "cenk" korábbi, még jobban elavult jelentése "nagytestű vadállat kölyke" volt. Mint ahogy a szuka, meg a görény, a tetű stb. szavak, a "cenk" emberre vonatkozó megvető jelentést kapott. Az élt tovább.
     
    < Previous | Next >
    Top