Címeres ökör

< Previous | Next >

Zsanna

ModErrata
Hungarian - Hungary
Sziasztok!

Rejtvényfejtés közben néha ráakadok egy-egy érdekes szóra, viszont (mint ebben az esetben is) nem vagyok meggyőződve arról, hogy a definíció tényleg fedi a valóságot (tévedés vagy a rövidség kényszere miatt).

A címeres jelző ebben az esetben (az ökör előtt) tényleg azt jelenti, hogy a szarv felfelé csavarodik?

Köszönöm a válaszaitokat.
 
  • Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Igen, az utólag jutott eszembe, hogy még ha tényleg attól is címeres a jószág, hogy felfelé csavarodik a szarva, ennek vajon mi köze az általad említett és ilyen értelemben használt értelem között?

    Van a "nagy marha" kifejezés is, aminek szerintem nagyjából ugyanaz a jelentése, de vajon ugyanarról az állatról van-e szó mindkét esetben? (Szerintem valószínű, bár a címeres ökör valahogy nagyobb marhának tűnik, a "legek legje".:))
     

    Encolpius

    Senior Member
    Hungarian
    A címeres jelző ebben az esetben (az ökör előtt) tényleg azt jelenti, hogy a szarv felfelé csavarodik?
    A magyar nyelv értelmező szótára szerint valóban azt jelenti
    4. Címeres szarv: az ökörnek nagyra nőtt, felfelé hajló szarva.  Az öreg béres … kihajtja címeres szarvú ökreit. (Jókai Mór)
    || a. Ilyen szarvú <állat>. Címeres bika, marha.  Hat címeres ökör sétál a szekérrel. (Petőfi Sándor) ||

    Viszont ha azt kérdezed, miért címeres, ha nagyra nőtt és felfelé hajlik :D, nem tudom.
     

    AndrasBP

    Senior Member
    Hungarian
    Viszont ha azt kérdezed, miért címeres, ha nagyra nőtt és felfelé hajlik :D, nem tudom.
    A szarvasmarhákhoz nem értek, de a "címeres" használatára két elméletem is van:
    1. "díszes, szép, mutatós" értelemben
    2. a "szürkemarha" és a "címer" szavakra rákeresve (Google-képkereső) az volt a benyomásom, hogy egy bizonyos címertípus körvonala eléggé hasonlít az ilyen marhák szép ívű szarvára.
     

    Encolpius

    Senior Member
    Hungarian
    a fura az, hogy csak szarvasmarhára vagy annak szarvára használják a címeres melléknevet, a Pallas nagy lexikonában pedig csak a magyar marhára :confused:
     

    AndrasBP

    Senior Member
    Hungarian
    a fura az, hogy csak szarvasmarhára vagy annak szarvára használják a címeres melléknevet, a Pallas nagy lexikonában pedig csak a magyar marhára :confused:
    Ez a tény szerintem az én 2. számú elméletemet támasztja alá. Más állatok, pl. kecske vagy kos szarva teljesen más alakú.
    Zsanna, bocsánat, kicsit elmentünk a zoológia felé.:)
     

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Köszi, végül is én kérdeztem rá... ;)
    Egyébként a "díszes, szép, mutatós" (majdnem látványos?) mellékneveket nagyon találónak érzem, de nem tudom megmagyarázni, hogy a címeres melléknév miért kapcsolódik hozzájuk.
    Más szókapcsolatban nekem nem rémlik az, hogy a kettő együtt jelenne meg...
     

    francisgranada

    Senior Member
    Hungarian
    Szerintem a kifejezés lényege a "címeres" és a az "ökör" szókapcsolat ellentmondásában rejlik. Vagyis, címerrel (legyen az felfelé kunkorodó szarv, hím oroszlán sörény, felvértezett római katona, nemes cselekedet, ...) azokat szokták illetni (legalábbis átvitt értelemben), akik tulajdonságuk folytán is megérdemlik a "címert". Vagyis, egy ökör eleve nem méltó ilyen kitüntetésre, mert ő nem egy bika, hanem csak egy ökör, akár milyen díszesek is a szarvai ...

    U.I. Mintha azt mondanám, hogy XY olyan hülye, hogy Nobel díjat érdemelne, ha a hülységért is osztanának Nobel díjat ...

    (nem vagyok benne biztos, hogy eléggé érthetően fejeztem-e ki magam ...)
     

    franknagy

    Senior Member
    @AndrasBP-vez értek egyet. A címer kiválóságot, nemességet, előkelőséget jelez; vagyis nagyságot.
    A nagyon hülye ember tehát címeres hülye. A hülyéhez az állatok közül a marhát, az ökröt, a kost szoktuk társítani.
    A kos azért esik ki, meg a szarva hátrafelé csavarodik.

    XY olyan hülye, hogy Nobel díjat érdemelne, ha a hülységért is osztanának Nobel díjat ...
    Ez is tetszik. Csak azt ismertem, hogy ha a hülyeség fájna, ordítani tudnál.
     
    < Previous | Next >
    Top