balszerencsés vs. szerencsétlen

  • AndrasBP

    Senior Member
    Hungarian
    Szia!

    Igen, van különbség.
    A "balszerencsés" irodalmibb, jelentése szó szerint értendő.

    A "szerencsétlen" gyakoribb a hétköznapi nyelvben. Ez a szó gyakran használatos olyan emberre is, aki valamit rosszul csinál és ez minket bosszant, idegesít, vagy akiről rossz véleménnyel vagyunk általában:

    "Hova rúgod azt a labdát, te szerencsétlen?!"
    "Állj már fel, te szerencsétlen!"
    "Te szerencsétlen hülye!"
     

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    A balszerencsés nekem nem tűnik irodalminak, de kétségtelen, hogy az ilyen "egyszerű" (mert határozottan azt jelenti, amit állít), kifejező szavakat manapság ritkábban halljuk (a terjengősség és a félrefogalmazás divatosabb). Valószínűleg (a Google statisztikája minden esetre alátámasztja) a peches szó gyakoribb, de szerintem lehet, hogy azért, mert rövidebb, de az is lehet, hogy a balszerencsét nem szeretjük már megnevezni. (Saját tipp.)

    A szerencsétlen lehet a balszerencsés szinonimája éppen, de (szótári első jelentésében) inkább a nyomorult, elesett, boldogtalan, sikertelen értelemben használjuk, mert ebben a szóban inkább a szerencse hiányáról van szó, illetve annak valamelyik következményéről, aspektusáról. (-> Mivel nincs szerencséje, szegény, rosszul táplálkozik, rossz az egészsége, a megjelenése, az élete stb.)
    De használjuk még (főleg dolgokról, eseményekről szólva) 1. rosszul v. félresikerült 2. szomorú, tragikus értelemben is és az AndrasBP emlegette, eredetileg gyámoltalan, ügyefogyott, mamlasz, szánalmas értelemben is. (De ez elmegy a durva:warning: "balfasz" erősségig.)

    Tehát a különbség szerintem abban áll, hogy balszerencséje bárkinek lehet, bármilyen talpraesett, ügyes stb., de ha valaki szerencsétlen, akkor abba belejátszhat az, hogy ő maga is teljesen vagy részben oka a szerencsétlen helyzetének. Eleve más esélyekkel indul vagy a körülményei vagy saját hiányosságai (vagy egyszerre mindkettő) miatt.
     

    francisgranada

    Senior Member
    Hungarian
    Csak annyit tennék hozzá, hogy a balszerencsés szerintem se kimondottan irodalmi szó. A balszerencsés többé kevésbé a "peches" szinonimája, de talán egy kissé "erősebb". Viszont én is úgy látom, hogy manapság mind ritkábban használjuk.
     

    AndrasBP

    Senior Member
    Hungarian
    Valóban, az "irodalmi" talán túlzás, úgy értettem, hogy inkább az írott nyelvre jellemző.
    Azt kellett volna írnom, hogy "választékosabb", vagy "a beszélt nyelvben ritkábban használatos".
     

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    De talán azt is érdemes figyelembe venni, hogy bizonyos szókapcsolatokban továbbra is használjuk az élő nyelvben, pl. "egy balszerencsés véletlen folytán...", ahol semmiképpen nem helyettesíthető a peches szóval.
    Hogy ez a kifejezés mennyire használatos manapság, abban nem vagyok biztos, de lehet, hogy már ez is majdnem választékosnak tűnhet, pedig eredetileg nem volt az.

    P.S. Utólag jutott eszembe, hogy talán ugyanebben a kifejezésben lehetne használni a szerencsétlen szót is, első látásra ugyanabban az értelemben.
     
    Last edited:
    < Previous | Next >
    Top