Az igen az igéből jön?

< Previous | Next >

Andrash

Member
Hungarian - Hungary
Kedves Magyarulbeszélők :)

Vajon honnan származik az igen szó? Lehetséges hogy van kapcsolat az ige (cselekvést létezést történést kifejező szófaj) és a beleegyezést, megerősítést kifejező szavunk között? Egyfajta segédige, mint angolban "yes I do" ?Vagy talán az igaz, igazság szavakkal van összefüggésben? Igent mondok mert számomra ez az igaz..?

Üdv
 
  • Torontal

    Senior Member
    Hungarian
    Üdv!

    A neten fellelhető etimológiai szótárak szerint valószínűleg az e mutatónévmás eredeti i alakjából származhat, és nincs köze sem az igaz, sem pedig az ige szavainkhoz:

    Zaicz Gábor (főszerkesztő): Etimológiai szótár. Magyar szavak és toldalékok eredete szerint:

    igen [1266 tn (?), 1372 u.] Belső fejlemény, valószínűleg megszilárdult ragos alakulat. Töve esetleg az e (ez) mutató
    névmás eredeti i alakja. Végződése az -n módhatározórag lehet, vö. hogyan, ígyen. A szó belseji g esetleg időhatározó-rag,
    amely a míg, és talán a leg- végződéseként is megfigyelhető. Eredeti szerepe a megerősítés lehetett. Származékai az igenel
    [1647] és az igenlő [1821].


    Lényegében ugyanezt mondja az MTA Nyelvtudományi Intézet oldalán fellelhető, még szerkesztés alatt álló Új magyar etimológiai szótár is.
     
    Last edited by a moderator:

    Andrash

    Member
    Hungarian - Hungary
    Kedves Magyarulbeszélők!

    Köszönöm szépen a részletes választ!

    Logikusnak látszik a hivatalos mutató névmásból származó eredet: ígyen imígy(en) ...

    Az ige (mint szófaj) változása is érdekes.
    Isten szava, vagyis a teremtő szó, aztán varázserejű szó, s innen a származékai: varázsszó, megigéz...

    Üdv
     

    francisgranada

    Senior Member
    Hungarian
    Megerősítem a Torontal által közölteket, azzal hogy, az -(e)n végződés az igen szóban melléknévből képzett határozó szóra utal (mint pl. szép > szépen, nagy > nagyon, stb ...). Ha igaz, akkor az így valamikor melléknév lehetett, ily jelentéssel. Az igen pedig határozószó, kb. ily módon, ígyen jelentéssel (Ez magánvélemény).

    Az érdekesség kedvéért, az igen szó több nyelveben is az így szóhoz kapcsolódik. Pl. lengyelül tak (=így/úgy), spanyolul/olaszul sí, portugálul sim (< latin sic = így/úgy), stb ...
     
    < Previous | Next >
    Top