arc reggel

< Previous | Next >

Encolpius

Senior Member
Hungarian
Kedves fórumozók! Keresek egy magyar igét és melléknevet. Nekem most egyik sem jut az eszembe. Ha az ember reggel felkel és a párna éjjel nyomta az arcát, akkor mit csinált a párna és milyen az ember arca reggel? Van erre magyar ige és melléknév? Segítségül csak pár értelmetlen ötlet, tudom helytelenek, de talán kiindulópontnak jó segítség lehet: feltörte a párna az arcom, feltört arccal. :eek: Szóval...? Köszönöm.
 
 • Zsanna

  ModErrata
  Hungarian - Hungary
  Szia Encolpius!
  Elsőre az a legkönnyebb megoldás, hogy a "párna nyomokat (csíkokat?) hagyott az arcán", de szerintem biztos lehet fatáziadúsabb és rövidebb megoldásokat is találni egy adott kontextusban még akkor is, ha "standard" megoldás nem kínálkozik könnyen.
   

  Encolpius

  Senior Member
  Hungarian
  most hirtelen az eszembe jutott egy ige: összegyűrte az arcom, összegyűrt arccal...ugye?
  Sőt még talán olyan is létezik, nekem tetszik, hogy párnanyomos arc...hogy a nyomni ige is benne legyen...sőt talán párnacsíkos arc...
   
  Last edited:

  Zsanna

  ModErrata
  Hungarian - Hungary
  Az összegyűrt arc biztosan jó, csak annak lehet negatív mellékzöngéje is, mert utalhat sokáig elhúzódó esti bulizásra stb.;)

  Az "összegyűrte az arcom a párna" szintén jól hangzik és ennek tényleg nincs semmilyen negatív mellékíze első olvasásra.:thumbsup:

  A párnanyomos talán kevésbé szerencsés, minta párnacsíkos, de ez már az "ihlet birodalma" és szövegkörnyezettől függ, hogy mennyire lehet jól "elpasszolni".:)
   

  Encolpius

  Senior Member
  Hungarian
  Elfeküdte az arcát?
  Jaj, ez nagyon jól hangzik. :thumbsup: Bár sajnos nem ismertem a szót vagy már elfelejtettem.... :eek:

  elfekszik: ts <Teste vmely részét> fekvés közben úgy nyomja meg, hogy az elzsibbad v. látható nyom marad rajta.
   
  Last edited:
  < Previous | Next >
  Top