το σκέφτεται

< Previous | Next >

ianis

Senior Member
Portuguese - Portugal
Γεια σας. Στο Βικιλεξικό βρήκα την εξής αναφορά πού δεν αντιλαμβάνομαι καλά την χρήση του "το σκέφτεται". Δίνει την εντύπωση ότι έχει την έννοια του "αναβάλλει".

Η Μαρία είναι τσιγκούνα. Το σκέφτεται να πάρει καινούρια παπούτσια, ενώ τα δικά της πάλιωσαν και δεν της λείπουν τα χρήματα.
 
  • ioanell

    Senior Member
    Greek
    Γεια σου.
    Δίνει την εντύπωση ότι έχει την έννοια του "αναβάλλει".
    Προβληματίζεται εάν πρέπει να κάνει κάτι, με αποτέλεσμα να το αναβάλλει.
    Η κυριολεκτική εξήγηση που δίνει το Βικιλεξικό είναι σωστή και ικανοποιητική για τα συγκεκριμένα συμφραζόμενα. Αν και χρειάζεται καινούργια παπούτσια, η Μαρία το σκέφτεται (εάν πρέπει να τα αγοράσει), επειδή είναι τσιγκούνα και στην πραγματικότητα δεν θέλει να ξοδέψει χρήματα. Το αποτέλεσμα είναι να αναβάλλει την αγορά τους. Όμως, η συγκεκριμένη έκφραση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για κάποιον που τα χρειάζεται, αλλά το σκέφτεται (δηλ. προβληματίζεται εάν πρέπει) να τα αγοράσει, επειδή δεν τού περισσεύουν τα χρήματα και, εάν τα διαθέσει για μια τέτοια αγορά, πιθανόν να τα στερηθεί, εάν χρειασθούν για να καλύψουν μια σοβαρότερη ανάγκη δική του ή τής οικογένειάς του. Το αποτέλεσμα όμως και πάλι είναι να αναβάλλει (άγνωστο για πόσο διάστημα) την αγορά τους.
     
    < Previous | Next >
    Top