şişman / zayıf olmak

< Previous | Next >

Jennifer Weiss

Senior Member
Russian
İyi günler,

I would like to know if the following sentences sound good to you:

1) Ben tatlı yemesem, bu kadar şişman olmam.
2) Ben daha spor yapsam, zayıf olurum.

Thank you in advnace.
 
  • rarabara

    Senior Member
    Turkish
    1) Ben tatlı yemesem, bu kadar şişman olmam.
    2) Ben daha spor yapsam, zayıf olurum.
    hi,

    The first one is perfectly acceptable (sounds good :tick:)
    but the second one is incorrect. if you revise the sentence as;

    " Ben spor yapsam, daha zayıf olurum." OR
    " Ben daha fazla spor yapsam, zayıf olurum."

    will be both gramatically correct and meaningfull
     

    Jennifer Weiss

    Senior Member
    Russian
    Ah, I see. Thank you very much.

    As far as I understand, I can't simply use "daha" the way I did. Right?
    "Ben daha fazla spor yapmalıyım" :tick:
    "Ben daha spor yapmalıyım" :cross:
     

    alibey71

    Senior Member
    Türkçe
    İyi günler,

    I would like to know if the following sentences sound good to you:

    1) Ben tatlı yemesem, bu kadar şişman olmam.
    2) Ben daha spor yapsam, zayıf olurum.

    Thank you in advnace.
    Birinci cümlenizde ne anlatmaya çalıştığınız anlaşılmıyor. "Bu kadar" dediğinize göre o tatlıları yemişsiniz ve şişman olmuşsunuz demektir; buna göre cümleniz şöyle olabilir: "Tatlı yemeseydim bu kadar şişman olmazdım." Yok, ille de geniş zaman kullanacağım diyorsanız: "Tatlı yemezsem bu kadar şişman olmam" ya da bence daha iyisi, "Tatlı yemezsem zayıflarım" diyebilirsiniz.

    İkinci cümlenin "Türkçe hâli" şöyle olabilir: "Daha fazla spor yaparsam zayıflarım/kilo veririm."

    Türkçede genellikle cümle başında "Ben" kullanmak kulağı tırmalar, cümle içindeki eklerde bu bilgi veriliyor zaten, her iki cümlende de "Ben"ler gereksiz ve kulak tırmalayıcı.
     
    Last edited by a moderator:

    RimeoftheAncientMariner

    Senior Member
    Turkish-Turkey
    İyi günler,

    I would like to know if the following sentences sound good to you:

    1) Ben tatlı yemesem, bu kadar şişman olmam.
    2) Ben daha spor yapsam, zayıf olurum.

    Thank you in advnace.
    Ms. Weiss, as far as i can tell

    1. ben tatlı yemesem, bu kadar şişman olmazdım, is a better way to express what you mean.

    2. Ben daha spor yapsam, zayıf olurum

    imho opinion could be better paraphrased as

    2. Daha fazla spor yapsam, zayıflardım

    Best regards !
     
    < Previous | Next >
    Top