İzin ve rica

< Previous | Next >

Dun+

Senior Member
Turkish
İzin ve rica birbirinden farklı kelimeler midir? Kısacası anlamları farklı mıdır? Teşekkürler.
 
  • rarabara

    Senior Member
    Turkish
    merhaba,

    izin ve rica farklı kelimelerdir. Ben birbiri yerine kullanıldığını hatırlamıyorum. bir tanesinde ("rica") isteğin ifadesi sözkonusu iken ,diğerinde ("izin") yapılması istenen işlemin kendisinin yapılabilmesi için olan "koşul" sözkonusudur.

    ancak bu kelimeleri beraber (de) kullanmak mümkündür. örneğin "izninizi rica ediyoruz" diyebilirsiniz.

    edilgen çatılı bir cümlede örneğin "rica olunur" ifadesi gayet nazikçe bir anlatımdır.
    "izin" istemede bu kelimenin kullanıldığı öbek bence bir miktar resmiyet kazandırır cümleye.

    ayrıca yer yer "rica olunur" yerine "istirham olunur" da kullanılabilmektedir.

    kısaca ,"izin" rıza verilmesi , yada kabul edilmesi istenen bir öge için kullanılırken "rica" bu isteğin yerine getirilmesini ifade edecek bir sözcüktür denebilir.
     
    < Previous | Next >
    Top